“Miene van De Sleutel” overleden

Op Woensdag 21 december 2016 is Miene Hubbers-Hijmans na een kort ziekbed komen te overlijden. 38 jaar lang was zij het gezicht van Verenigingsgebouw De Sleutel in de Breedeweg. “Miene van De Sleutel” werd ze dan ook liefkozend genoemd als men het over haar had.

Volledig belangeloos zette zij zich in voor alle gebruikers van de Sleutel. Het maakte niet uit of het hierbij ging om Fanfare Jubilate Deo, de Bond voor Senioren Breedeweg, Toneelvereniging “D’n Zuuten Ienval”, Basisschool Breedeweg, Wandelclub De Bosbesjes, de Wijkverpleging, de Groesbeekse Vogelvrienden of een van de vele andere gebruikers van De Sleutel. Voor allen stond zij paraat.

Alle denkbare werkzaamheden werden door haar opgepakt. Of het nu ging om het draaien van bardiensten, het schoonmaken van het hele gebouw of de rol van gastvrouw. Zij deed het allemaal en ze was er altijd! Miene was zo begaan met de gebruikers van de Sleutel dat zij zelfs leden van de seniorenbond thuis ophaalde, zodat ook  zij aan activiteiten konden deelnemen. Ook kwam het dikwijls voor dat Miene ’s avond laat, lang nadat de laatste gast uit de Sleutel vertrokken was, nog de toiletten aan het schoonmaken was. Omdat, zo vond zij, de mensen van de wijkverpleging de volgende ochtend ook weer gebruik moesten kunnen maken van een schoon toilet. Miene was zo vaak bij de Sleutel te vinden dat velen dachten dat ze hier werkte. Niets was echter minder waar.

Voor haar verdiensten voor De Sleutel is zij in 2014 ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een onderscheiding die haar meer dan toekomt.

Miene was recht voor haar raap. Als iets haar niet zinde of als ze het ergens niet mee eens was, maakte zij dit op niet mis te verstane wijze duidelijk. Ze liet er ook geen onduidelijkheid over bestaan wie het in De Sleutel voor het zeggen had. Iedereen accepteerde dat ook, want men wist De Sleutel is van Miene. Maar daarnaast had Miene ook een klein hartje en trok ze zich het lot van anderen ontzettend aan. Miene bekommerde zich ontzettend om andere mensen en dit was ook wat velen zo aan haar waardeerden.

Na 38 jaar in De Sleutel voor iedereen klaar te hebben gestaan, zal het wennen worden: het Verenigingsgebouw De Sleutel zonder Miene. De komende jaren zullen we bij weer een toneelvoorstelling, concert, wandelmars of tentoonstelling nog vaak de vraag te horen krijgen: “Waar is Miene?”. Maar voortaan zullen we het zonder Miene moeten stellen.